We are learning that we are the ocean and that we have room for the waves  Tara Brach

If you don't do your dance, who will?

5Ritmes is een uit Amerika afkomstige bewegings workout en een meditatie tegelijkertijd. Op muziek in allerlei stijlen en ritmes.

De vijf ritmes Vloeiend - Staccato - Chaos - Lyrisch - Verstild vormen achter elkaar een golf van energie, een Wave. Het bewegen en dansen van de 5Ritmes laat je ontspannen en je energie schoonspoelen en vitaliseren.

Iedereen kan 5Ritmes dansen. Hoe je fysieke conditie of wat je leeftijd ook is, het maakt niet uit. Je bent welkom op je eigen manier binnen je eigen fysieke mogelijkheden te bewegen. Het spreekt vanzelf dat je goed zorgt voor jezelf en luistert naar je eigen grenzen.

Tijdens de lessen is er geen choreografie, er zijn geen pasjes te leren, het gaat niet om je looks. Van elk ritme kan je leren en elk ritme is als een spiegel voor je dagelijks leven.

Elke les is anders: jij bent anders, en ook de andere dansers, de muziek, het thema, en ik als docent. Tijdens de les starten we altijd met een lichaamsgerichte meditatie (Bodyparts). Je krijgt inspiratie voor je dans en de lessen worden door mij begeleid. We eindigen altijd in stilte.

The dance is not where we loose ourselves, but where we find ourselves  Gabrielle Roth

Wat zijn de 5Ritmes?

Vloeiend

vloeiend 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it in.

Dit eerste ritme brengt je in contact met je zwaartekracht. De dans ontstaat in je voeten en brengt een cirkelende, doorgaande beweging teweeg zonder begin of einde. Je beweegt vanuit de grond onder je voeten en kan daarin steeds meer ontspannen. Je gaat erop vertrouwen dat je jezelf kan dragen.

Fysieke focus: voeten en inademing

Staccato

staccato 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it out. 

In dit tweede ritme ontstaat meer energie. Je zult merken dat uit de vloeiende beweging als vanzelf behoefte ontstaat aan richting en focus. De bewegingen worden meer hoekig en lineair met een begin en een einde. Het brengt vitaliteit teweeg en nodigt innerlijke en fysieke kracht uit. Er ontstaat meer passie.

Fysieke focus: heupen, romp en schouders en uitademing

Chaos

chaos 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it go. 

Dit derde ritme is het energetische hoogtepunt van de dans. De muziek gaat sneller en wordt uitdagender om op te bewegen. Het is nodig om je denken los te laten en in overgave te gaan door steeds sneller te bewegen. Er is geen vaste vorm. De dans is creatief en onvoorspelbaar. Je bevrijdt je van vastzittende patronen en ervaart je vitaliteit op en top.

Fysieke focus: ruggengraat, nek en hoofd; de adem is onregelmatig en snel.

Lyrisch

lyrisch 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it free 

In het vierde ritme worden je bewegingen lichter na de grote schoonmaak van het derde ritme Chaos. De intensiteit van je dans en de muziek neemt af. Je ervaart steeds meer ontspanning en je moeiteloze en natuurlijke beweging gaat steeds meer toenemen.

Fysieke focus: Handen, armen, borstgebied; de ademhaling herstelt zich

Verstild

stil 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it be. 

Het vijfde ritme is het laatste ritme. Hier herstel je van de fysieke inspanning. Je bewegingen gaan vertragen . Je laat je ademhaling zich steeds meer verbinden met je bewegingen. Je integreert de ervaringen die je in de dans work out hebt gehad. Je lichaam komt tot rust.

Fysieke focus: Cooling down van de dans workout; ontspannen ademhaling

Met dank aan Jup Jansonius voor de inspiratie

Don't dance around the perimeter of who you're here to be. Dive in fully and completely

Gabrielle Bernstein

Tien tips voor op de dansvloer

  • 1 Vertrouw op de kracht van je practice
  • 2 Laat je lijf spreken in plaats van je woorden
  • 3 Keer 1000x terug naar je adem, je lijf en je beweging
  • 4 Zorg goed voor jezelf, luister naar je lijf
  • 5 Respect voor je eigen mogelijkheden en grenzen
  • 6 Respect voor je proces en dat van anderen
  • 7 Drink veel water
  • 8 Zet je telefoon op Stil
  • 9 Vraag als je over de muziek wilt weten, geen Shazam gebruik
  • 10 Geniet!
unrecognizable-dancing-pretty-girl

Wil je op de hoogte blijven?

Something went wrong. Please check your entries and try again.