Skip to content

Dance alone to discover who you are.

Dance with others to see who you are with.

Dance in a group to discover your place

Gabrielle Roth

Dans 5Ritmes met mij!

5Ritmes® is een actieve bewegingsmeditatie en levensfilosofie, afkomstig uit de USA en in de jaren zeventig ontwikkeld door Gabrielle Roth (1941-2012). Gabrielle was een danser, regisseur, schrijfster, sjamane. Het was haar missie mensen uit hun hoofd naar hun voeten te brengen en de onontgonnen wereld daartussen via de dans van energie te voorzien. Er is immers een wereld aan lichaamswijsheid, creativiteit en heling te ontdekken. Zo kunnen je hoofd en lijf gaan samenwerken. Want beweging is heel goed is voor ons brein en dansen doorbreekt patronen. Veel dansen werkt bevrijdend en verruimt ons hart.

Achter elkaar vormen de 5Ritmes® een golf van ritme en energie die we elke keer weer dansen: vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en verstilling. Hoe vaker je danst, des te meer effect het op je zal hebben: Je komt dichter bij jezelf, je wordt vrijer en  belichaamd, je gaat meer voelen en je lijf als vitaler, intelligenter en gepassioneerder ervaren. Daarnaast word je er fitter van, het is goed voor je conditie en je verbrandt een hoop calorieën!

Tijdens de avonden dansen we veel, is er een korte lichaamsmeditatie en een thema voor je beweging. De muziek is afkomstig uit de hele wereld. De vijf ritmes zijn de werkelijke teachers, waarmee je lijf de dans aangaat en waarin je van alles tegenkomt. De uitnodiging en uitdaging is je eigen conditie, 'speed limit' energie en behoeftes te laten meedansen in de wave en niet te ontkennen.

Tot slot: Je hoeft geen danser te zijn om te dansen. Je hoeft geen pasjes te leren, geen ervaring te hebben en niet superfit te zijn. Leeftijd is onbelangrijk. Deze avonden zijn open voor iedereen die van dansen houdt of wil ervaren hoe het is moeiteloos te bewegen op muziek.

We are learning that we are the ocean and

that we have room for the waves

Tara Brach

Vloeiend

vloeiend 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it in.

Nodigt uit in je lichaam te komen en te bewegen van binnen uit. Vertrouwen.
Beginnen, gronden, ontvangen, in het lichaam komen, luisteren, toestemming, vloeibaar, doorgaande bewegingen, voeten, inademing, ontvankelijk, vrouwelijk, aarde, bloed, angst, babytijd, moeder, schaduw; inert.

Staccato

staccato 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it out. 

Nodigt uit om je te laten zien met alles dat er leeft, de beat ondersteunt. Moed.
Focus, manifesteren, expressie geven, heupen en hart, passie, duidelijk, loslaten, helderheid, begrenzing, uitademing, stops, herhaling, vuur, mannelijk, botten, boosheid, kindertijd, vader, tribe, schaduw: rigide.

Chaos

chaos 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it go. 

Is binnen en buiten, vloeiend en staccato, de piek, laten gaan. Toelaten.
Midden, ruggengraat en hoofd, release, vloeibaar en dynamisch tegelijk, doorbreken van patronen, weten en niet weten, creatief, in- en uitademing, longen, water, verdriet, mannelijk en vrouwelijk, pubertijd, schaduw: verwarring.

Lyrisch

lyrisch 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it free 

Is overal, veranderend, licht, verrassend. Laat het licht schijnen.
Trance, gemak, gewichtloosheid, armen en handen, herhaling, vreugde, lucht, expansief, overgave, hergeboorte, vernieuwing, shapeshifter, minder ego, gedanst worden, vleugels, volwassenheid, schaduw: spacing out.

Verstild

stil 5 ritmes Pauline van Hezik

Let it be. 

Is alles doordringend. Compassie en zijn.
Einde, leegte, vertraging, meditatie, weten, heling, wakkerheid, compassie, ether, adem, de adem creëert de vormen van de reis, ruimte, ouderdom en dood, schaduw: gevoelloos/vlak/niets binnen laten.

IMG_9162

Tien tips voor op de dansvloer

  • Vertrouw op de kracht van de wave
  • Laat je lijf spreken
  • Keer 1000x terug naar je adem en bewegende lijf
  • Zorg goed voor jezelf, luister naar je lijf
  • Eer je eigen dans, er is geen goede of foute dans
  • Respect voor je eigen proces en dat van anderen, ga niemand redden je eigen dans en die van anderen
  • Drink veel water
  • Graag telefoon op stil volume
  • Vraag om een nummer dat je mooi vindt en niet shazammen
  • Geniet!

Over de lessen

Welkom vanaf een kwartier voor aanvang. Op muziek kan je al gaan landen in je lijf.

De les start met muziek, bewegen met jezelf. Daarna volgen we als groep een korte lichaamsmeditatie, de Bodyparts.

Op elke avond is er een bewegingsinspiratie of thema.
De 5Ritmes, vloeiend-staccato-chaos-lyrisch-verstild, nemen je mee in een golf van energie. We dansen één of meerdere Waves. De ritmes hoor je in de muziek terug je lijf gaat er vanzelf op reageren.

Elke avond is anders: jij bent anders, maar ook de andere dansers, de muziek, het thema, en ik als docent.

Iedereen is welkom en danst op zijn eigen manier. Je kan experimenteren binnen eigen grenzen en naar eigen conditie. Je bent verantwoordelijk voor je eigen zelfzorg, maar dat spreekt vanzelf.

IMG_8925

The dance is not where we loose ourselves, but where we find ourselves  Gabrielle Roth

Als je voor het eerst komt, kan het ongemakkelijk aanvoelen, onbekend of kwetsbaar. Dancing mind, beginners mind. Geef jezelf tijd...

Het is fijn om je voor te nemen 3x te komen om de 5Ritmes echt te ervaren.

Listen to the music...

Muziek uit de speakers, muziek van je adem, muziek van al dat je aandacht vangt.
Dansen op de beat van een geweldig nummer, met het ritme van je voeten of simpelweg vertragen naar je hartklop.

Dankjewel aan alle muzikanten!

Dans je thuis?

Dans op je lievelingsmuziek, dans mijn korte waves op Spotify, langere waves op Mixcloud van mij en mijn collega's, en de muziek van Gabrielle Roth. Ook de dansvideo's van en interviews met Gabrielle Roth zijn heel inspirerend.

Wil je op de hoogte blijven?

Something went wrong. Please check your entries and try again.