Skip to content
Pauline van Hezik _ Bodyfulness _ selectie extra_18 1900px

Wanneer hoorde je voor het laatst het lied van een vogel?

Verwonderde je je over het silhouette van een boom aan de hemel?

Liet je je met hart en ziel raken door een ervaring?

Voelde je je 100% aanwezig in je lijf?

Danste je je benen onder je lijf vandaan?

Vond je de moed om een stap te zetten?

Mindful in je body zijn, dat zei de Boeddha al.

Ik noem het bodyfulness.

'There is one thing that when cultivated and regularly practiced leads to deep spiritual intention, to peace, to mindfulness and clear comprehension, to vision and knowledge to a happy life here and now, and to the combination of wisdom and awakening, it’s mindfulness centered to the body - Boeddha (2500 jaar geleden)

Bodyfulness herinnert je aan de weg terug naar je lijf, naar warmte, verbinding, emoties en sensaties, naar lichaamswijsheid en inzicht, naar verwondering, naar de magie van je bestaan. Het geeft een levendig lijf dat verbonden is met de intimiteit, frisheid, spontaniteit en creativiteit van wie je werkelijk bent. Vervuld.

Onze lichamen weten hoe te bewegen, dansen, zingen, liefhebben. Hoe te bevallen, dood te gaan, rouwen, vieren. Dat we in onze cultuur zijn verleerd te dansen en zingen, is in andere culturen een bron van verbazing....

Zo kan ik als westerling nog steeds op momenten de angst ervaren dat ik niet voluit leef en gevangen raken in teveel denken. 'Lost in thought'... Door mijn eigen proces van hoofd naar lijf ben ik gaan beseffen dat dit niet zit in nog meer behalen of nog meer helen. Maar dat het alles te maken heeft met ont-spannen en controle loslaten over mijn leven en wat ik denk dat ik moet zijn, moet doen en moet hebben.

Controle zit in de aard van ons mensenbeestje helaas. Het vraagt dus iets extra's van ons om weer vervulling, verbinding en lichaamswijsheid te ervaren.

"Mr. Duffy lived a short distance from his body."  James Joyce

We denken zoveel... Teveel! Wij mensen zijn zo gebouwd dat we angst en onprettige gevoelens willen vermijden, waardoor we neigen naar controle (= denken):

- als we obsessief worden
- als we ons verliezen in patronen of verslavingen
- als we steeds maar door willen, geen tijd hebben
- als we oordelen, over onszelf of anderen

We weten soms niet meer hoe te voelen en sensaties gewaar te worden.

Als je je gaat openen voor wat in jou leeft, voor de angsten, voor de liefde en de wijsheid, als je bereid bent om je met hart en ziel te verbinden met plezierig en onplezierig, daar ontstaat aanwezigheid op een diepere laag, daar is de geest rustiger. Daar ontstaat compassie. Nieuwsgierigheid. Creativiteit. Liefde.

"Our bodies know that they belong.

It's our minds that make our life so homeless."  John Donahue

Er is hoop. Er is altijd hoop!

We zijn 'lost in thought'... In je lijf zijn en daar de sensaties, gevoelens, energie, bewegingen ervaren, daar is moed voor nodig.

Laten we beginnen...

We hebben elkaar nodig om deze wildernis te verkennen en er ons thuis te gaan voelen. Elkaar te herinneren de weg naar binnen te gaan. Het daadwerkelijk te doen. Oefenen. Gezien en gehoord worden door een liefdevolle getuige. Te delen, bewegen en dansen in community.

In de wildernis van ons eigen lijf beweegt de levensenergie, de patronen, de golven van van het leven. Daar dansen de ritmes die vloeiend zijn, staccato, chaotisch, lyrisch en verstild. Daar zijn emoties, de schaduwzijden, de essentiële ervaringen in het leven. Daar oefenen we gronding, centering en verzachting om met alles te zijn. We zijn levenskunstenaars!

Als je zo het leven door je heen voelt stromen, steeds geoefender raakt in hier zijn, dan kan je niet anders meer dan je eigen lied zingen vanuit een vol hart, je wijsheid aanvaarden en je missie handen en voeten gaan geven op deze aardbol. Dan ga je manifesteren en wordt de wereld met jou een beetje mooier.

Dit is levendig leiderschap voor mij!

"There is a vitality, a life force, a quickening that is translated through you into action,

and because there is only one of you in all time, this expression is unique,

and if you block it, it will never exist through any other medium, and be lost.

The world will not have it.

It is not your business to determine how good it is, not how it compares with other expression.

It is your business to keep it yours clearly and directly, to keep the channel open."

Marie Forleo

Wil je op de hoogte blijven?

Something went wrong. Please check your entries and try again.