Lichaamsgerichte traumatherapie

Werkwijze:

Wil je Somatic Experiencing sessies bij mij gaan volgen? Laten we kort even bellen om te bespreken of deze vorm van lichaamsgerichte traumatherapie iets voor je is. Tijdens de eerste afspraak maken we nader kennis met elkaar en met de wijze van werken. Je kan al je vragen stellen.

Soms is een kort traject van 2-3 sessies genoeg en in andere situaties is een langer traject nodig. Dit is afhankelijk van jouw vraag/klacht/proces.

Duur sessie: 1 uur.

Kosten: €90 incl. BTW.

De kosten van begeleiding worden momenteel niet vergoed door de ziektekostenverzekering en zijn daarom voor je eigen rekening. Er is geen verwijzing van een arts nodig.

lichaamsgerichte traumatherapie - individueel

Somatic Experiencing® (SE)

Wat is trauma?

Als in ons leven ons iets te lang, te veel of te onverwacht overkomt, of te lang heb je te weinig ontvangen, ben je meestal weerloos geweest om er iets aan te doen. Zo kan je zenuwstelsel overspoeld zijn geraakt. Je gezonde reacties om te overleven (vechten, vluchten of pleasen) werken niet goed meer en je lichaam trekt ‘aan de rem' en bevriest.  De opgebouwde energie kan nergens naar toe, je lichaam blijft ‘aan’ staan en komt niet meer tot rust. Dit kan leiden tot allerlei klachten. Het gevolg is dat je uiteindelijk de waarachtige en liefdevolle verbinding met jezelf, je lichaam, je dierbaren en de wereld verliest. Je kan het gevoel hebben fysiek en/of mentaal te blokkeren. Je voelt je jezelf niet meer.

Herken je deze ervaringen?

  • angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid
  • depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren
  • dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam of leven niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens
  • ontkenning: ‘iets is niet gebeurd of iets is niet belangrijk', terwijl je ergens weet dat het wel belangrijk is

Soms weet je waar het door komt. Soms totaal niet. Het kunnen eenmalige gebeurtenissen zijn die diep ingrijpen (shock) of invloeden waaraan je lang hebt blootgestaan. Soms zijn meerdere trauma's gestapeld en/of is sprake van complex trauma of post traumatisch stress syndroom. Soms ontstaan symptomen van stress en bevriezing pas jaren later.

Wat is Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing® (SE) is een vorm van lichaamsgerichte traumatherapie en een methode om traumatische stress energie te ontladen. Zo kan het zenuwstelsel weer naar een staat van balans, regulatie en welzijn worden gebracht. SE werd ontwikkeld door de trauma onderzoeker Dr. Peter Levine. Sindsdien wordt het al 45 jaar succesvol toegepast bij shock en ontwikkelingstrauma. SE is een holistische en multidisciplinaire benadering waarbij gebruik wordt gemaakt van onder meer stress fysiologie, psychologie, neurowetenschap en oude helende praktijken. De polyvagaal theorie maakt onderdeel uit van deze benadering. SE wordt tegenwoordig in de hele wereld toegepast als een effectieve methode om symptomen van traumatische stress op te lossen.

Hoe werkt een SE sessie?

​In de 1 uur durende sessies word je ondersteund om je weer veilig te verbinden met je fysieke en zintuigelijke ervaringen. Traumatische stress kan onder vakkundige en zorgvuldige begeleiding zo worden losgelaten. Je capaciteit voor zelfregulatie wordt versterkt omdat meer tolerantie voor deze sensaties en emoties zal ontstaan. Zo leer je aanwezig te blijven en werkelijke innerlijke vrede en vreugde te ervaren. SE is geen gesprekstherapie. Het is een methode die direct werkt met het zenuwstelsel om een blijvend effect te bewerkstelligen. Er zijn vrijwel altijd meerdere sessies nodig.

Is SE alleen voor mensen met trauma?

Nee. SE is een prachtig instrument om algeheel welzijn en emotionele regulatie te ondersteunen. Ik werk met mensen die trauma hebben overleefd, die rouw en verlies ervaren, die zich uitgedaagd voelen in relaties en die een diep verlangen hebben weer rust en kracht, vreugde en vrede te ervaren.

Hoewel SE ontwikkeld werd om trauma op te lossen, is het fundamenteel een methode om je zenuwstelsel te reguleren. Daarom is SE ook een beoefening in belichaming met heilzame effecten voor iedereen. SE helpt om lichaamsbewustzijn op te bouwen, geeft je vertrouwen ene boost, ondersteunt veilige verbinding met jezelf en anderen, stimuleert gezonde grenzen en nog veel meer. Het brengt je thuis. Meer dan ooit nodig in onze chaotische wereld van nu.

Trauma is not what happens to us, but what we hold inside in the absence of an empathetic witness.

Peter Levine

Wat houdt een SE sessie in?

1. Leren om fysieke sensaties te beluisteren

De eerste paar sessies kan het lijken alsof je een nieuwe taal leert… Mogelijk is dat ook zo!

Zintuigelijke ervaren is de taal van het zenuwstelsel, maar aanwezig zijn en blijven in ons lichaam is een vaardigheid, en kan aanvankelijk heel onwennig aanvoelen. Met oefening en begeleiding zul je jouw vaardigheid en de kunst van het volgen van je zintuigelijke ervaringen (tracking) verfijnen en het kunnen gaan gebruiken als een instrument om je zenuwstelsel te reguleren.

2. Hulpbron

Aanvankelijk zullen we ons richten op fysieke sensaties van kalmte en landen in het lichaam, zodat er een hulpbron, rustplaats of ‘resource’ ontstaat voor jou waar we naar kunnen terugkeren tijdens de sessie. Een hulpron kan een herinnering zijn, een beeld, een fysieke beweging, een houding, een adem beoefening, een zin, een uitspraak of een sensatie, in ieder geval iets dat je lichaam en geest tot rust brengt.

3. Titratie

Zodra we een hulpbron hebben bewerkstelligd, kunnen we beginnen met het volgen van de sensaties die met jouw trauma/stressoren samenhangen. We onderzoeken samen welke impulsen,  energetische lading, uitspraken of emoties niet konden worden opgelost of afgemaakt ten tijde van de traumatische gebeurtenis. Langzaam zullen we deze vastgehouden stress energie vrijgeven op een manier die niet bedreigend of overspoelend is voor jouw zenuwstelsel. We nemen heel veel tijd en ruimte om dit te laten gebeuren en om natuurlijke behoeften en impulsen van je lichaam te laten opkomen en op deze manier het vrijgeven te faciliteren.

4. Pendulatie

Een belangrijk onderdeel in zelf-regulatie is de beoefening van het afwisselen tussen de trauma gerelateerde sensaties en de sensaties die een bron van kracht, comfort en rust zijn. SE volgt de natuurlijke en ritmische cycli van expansie en contractie van een zenuwstelsel in balans.

Pendulatie zorgt ervoor dat het traumatisch materiaal licht aangeraakt wordt, waarna terugkeer mogelijk is naar de hulpbron en de staat van rust. Deze cyclus wordt tijdens elke sessie herhaald en bouwt vertrouwen op in je eigen veerkracht en balans.

5. Integratie

SE legt de nadruk op het behouden van bewustzijn van het hier en nu, terwijl stress gerelateerde zenuw impulsen veilig, mild en geleidelijk worden vrijgegeven. Op deze manier begin je jouw ervaring te integreren op een meer belichaamde en gereguleerde manier, terwijl je een groeiend besef van veiligheid, heelheid en empowerment ervaart.

The body is our greatest ally in the healing process, as it holds the wisdom and resources necessary for healing.

Peter Levine

Waarin verschilt Somatic Experiencing® van andere trauma methoden?

SE is geen gesprekstherapie. SE focust op bewustzijn van het hier en nu en aandacht bij de fysieke en zintuigelijke ervaring. Het doel is om je te helpen toegang te krijgen tot de lichamelijke herinnering van de traumatische gebeurtenis.  Je kan je verhaal met me delen en het zal voorkomen dat gedurende je verhaal of ons gesprek we pauzeren om steeds weer te onderzoeken hoe wat je denkt en zegt verbonden is met de lichamelijke of zintuigelijke ervaring.

SE biedt een milde, vriendelijke benadering bij de behandeling van trauma. Meer dan het opnieuw beleven van trauma, zal SE je ondersteunen om lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en te heronderhandelen met je zenuwstelsel hoe het kan reageren op bepaalde triggers en ervaringen.

Elke SE sessie is specifiek gericht op jouw staat van zijn op dat moment. Altijd zal de sessie geleid worden door jouw lichamelijke sensaties en de activiteit van je zenuwstelsel. Van moment tot moment. SE is dus eigenlijk jouw eigen reis of pad naar zelfbewustzijn en heling, meer dan dat iemand anders jou een behandeling geeft of jou ‘heelt’.

SE is geen quick fix, maar eerder een ‘way of life’. Wat je leert in een SE sessie, kan je de rest van je leven beoefenen en zal je steeds diepgaander dienen.

Elke client is anders. Daarom is het zo dat sommige cliënten al een oplossing ervaren na een paar SE sessies, terwijl anderen vele weken of maanden, soms jaren, SE gebruiken in hun proces van heling en innerlijke groei.

True healing occurs when we integrate our traumatic experiences into our sense of self and find a new, expanded identity.

Peter Levine

Wil je op de hoogte blijven?

Something went wrong. Please check your entries and try again.